ECHTE LIEFDE

Wat is ze toch mooi! Bewonderend kijk ik naar haar. Een bijna blauwzwarte huid, die prachtig kleurt met de oceaan achter haar en de felle zon op St Maarten. Een lange dikke donkere vlecht, en zachte innemende ogen. Julia heb ik ontmoet in een klein eettentje. Daar bediende ze. Haar uiterlijk, haar rustige sierlijke gebaren, alles trof me. We praatten wat met elkaar na toen het tentje leeg was. Er was een klik tussen ons. Het leeftijdsverschil deerde niet. Ze nodigde me uit bij haar te komen lunchen. Dan kom ik je wel ophalen, beloofde ze. Het is een enorm huis met een groot terrein met veel terrassen en koepeltjes, boven op een heuvelachtig rotsig stuk grond. Een tuinman is er aan het werk. ‘We kunnen straks wel zwemmen’, zegt Julia. ‘Laat ik je eerst voorstellen aan Marcus, mijn vriend. Dan lunchen we samen en erna hebben we tijd voor onszelf’. Marcus is een veertiger, een witte slanke man, Julia een dertiger. Het is duidelijk dat ze dol zijn op elkaar. Na de lunch settlen Julia en ik ons met koffie op een schommelbank, kijkend over het water. ‘Hoe hebben jullie elkaar ontmoet’, vraag ik nieuwsgierig. ‘Ik kom uit Colombia’, vertelt ze. ‘Uit een groot gezin, vlakbij de jungle. Hele arme familie’. Ze zucht. ‘Mijn oudste zusje kwam via een omweg op St Maarten terecht. Daar is ze huizen gaan schoonmaken. Dat doet ze nog steeds. Ze stuurde geld naar huis en leende mij geld voor een ticket. Ik heb hier ook wel werk voor jou, liet ze weten. Het allereerste adres waar ik ging om schoon te maken, was dit grote huis.’ ‘Oei’, zeg ik, verrast door deze start. ‘Het was liefde op het eerste gezicht tussen Marcus en mij. Het schoonmaken is meteen gestopt’. Ze kijkt me met vochtige ogen aan, het ontroert haar nog steeds. “Marcus is nooit getrouwd geweest. Hij woonde hier met zijn vader. Marcus wilde dat ik bij hen introk. Zijn vader vond mijn donkere huid en gebrek aan opleiding maar niks. Ze kregen steeds vaker ruzie. Tenslotte barstte de bom. Zijn vader ging weer in Nederland wonen en ik trok bij Marcus in’. Ze is even stil. ‘Dat heeft hij dan maar voor je over gehad’, zeg ik. ‘De breuk met zijn vader’. Ze klaart weer op. ‘Ja, hij houdt echt van me. Alleen, hij gaat ieder jaar twee maanden naar Nederland en dan mag ik niet mee. Hij zegt dat ik er niks aan zal vinden. Maar ik zou Nederland graag eens zien en de rest van zijn familie willen ontmoeten. Hij is rijk, er zijn dan veel zaken af te handelen. Vandaar dat hij moet gaan. Hij heeft zoveel voor me over. Ik heb mijn rijbewijs mogen halen en een auto gekregen. Ik mag kopen wat ik wil’. Weer een zucht en een stilte. ‘Mag ik wat geld sturen naar mijn familie, heb ik hem gevraagd, vijftig euro per maand zou al zoveel verschil uitmaken! Dat heeft hij geweigerd. Dat moet je zelf maar verdienen, vond hij’. Stiekem geef ik hem gelijk, maar ik houd dat nog maar voor me. ‘Het is niet’, gaat ze door, ‘dat ik dat onredelijk vind. Ik bedien nu drie dagen per week in dat eettentje. Maar in onze cultuur, in onze wereld is het ondenkbaar dat je geld hebt en het n i e t met je familie deelt’. ‘Dat doet dan toch pijn’, begrijp ik, Ze knikt. ‘Hij heeft voorgesteld dat hij een huis laat bouwen in de buurt van mijn familie, zodat ik vaak naar hen toe kan. Want hij houdt echt van me. Maar hij wil niet dat ze dan langskomen en hij wil hen ook niet ontmoeten’. ‘O’, zeg ik benepen. ‘Ik wil zo graag een kind’, fluistert ze. ‘Hij wil dat ook wel. Maar wat doe ik een kind aan wanneer het de familie van zijn vader niet mag ontmoeten en de familie van zijn moeder niet mag langskomen?’ Ik sla mijn armen om haar heen en wieg haar een lange tijd.

Recent Posts

Leave a Comment