JAMMER DAN

We komen tegelijk aan bij het café. Hij ziet er heel aantrekkelijk uit. Het zal hem totaal geen moeite kosten een eerste contact te leggen met leuke dames, waarom was hij dan zo gebrand op een afspraakje met mij? De ober brengt onze consumpties. We kijken uit op mooie bloeiende rododendrons. ‘Op de foto was je haar langer. Ben je naar de kapper geweest?’ Hij bekijkt mij kritisch. ‘Ja, inderdaad.’ ‘Langer stond je beter’. ‘Ja, dat vind ik zelf ook’, lach ik. Hij kijkt veel en lang naar links. Ik zit rechts van hem. Hij stelt geen vragen. Hij pakt vaak zijn mobieltje. ‘Het is vervelend, maar ik heb geen geld bij me. Morgen krijg ik mijn salaris pas,’ vertelt hij. ‘O?’ Is hij echt zo onnozel of denkt hij dat ik zo dom ben? ‘ Vind jij dat mannen altijd moeten betalen?’ Nu kijkt hij mij rechtstreeks aan. ‘Nee, zeker niet. Daarom vraag ik ook altijd of iemand het prettig vindt wanneer ik meebetaal. Daar laat ik het van afhangen.’ ‘Dus jij vindt ook niet dat mannen altijd moeten betalen?’ ‘Nee, dat zeg ik toch net?’ ‘Wil jij dan voor mij betalen?’ ‘Nee!’ Het schiet er uit. ‘Waarom niet?’ ‘Omdat je het me opdringt. Omdat ik de ruimte niet krijg om dat zelf eventueel aan te bieden.’ Daar heeft hij blijkbaar niet van terug. Hij tuurt lang op zijn telefoontje. ‘Ik woon niet in Laren, ik woon eigenlijk in Leiden,’ zegt hij, opkijkend. ‘Dat vind ik ver. Als ik dat had geweten, had ik helemaal niet met je afgesproken.’ ‘Ik vind het niet erg, hoor. Ik kan gemakkelijk vaker naar jou toe komen.’ En de benzinekosten dan? vraag ik mij meteen af. De ober zet een tweede consumptie voor hem neer en een maaltijdsalade. Ach jee, dat wordt afwassen. ‘Voor mij is het wel ver. En ik wil ook zo nu en dan naar de ander toegaan, niet alleen zelf degene zijn die gastvrouw is en steeds het huis schoonmaakt en de boodschappen in huis haalt. En de leefwereld van hem zien.’ ‘Dus dit is het dan?’ ‘Ja’, zeg ik opgelucht. ‘Dit is het dan. Ik ga nu maar naar huis’. Ik sta snel op, zwaai met mijn hand, loop met een grote boog om hem heen naar de kassa. Hij wuift met een klein mat gebaar terug. Rijke dames uit het Gooi, Wassenaar en Aerdenhout. Hij ziet er echt heeel goed uit.  Gegevens date met tegenzin geanonimiseerd.

Recent Posts

Leave a Comment