VRIENDIN KWIJT?

Hans belt mij op. Hij heeft mij een boek geleend. Dat wil hij graag terug. Kan ik het nu even langs komen brengen? ‘Ja hoor, geen probleem’, zing ik vrolijk. Hans laat mij binnen. Zijn vrouw, mijn vriendin, is niet thuis. Opeens word ik omhelsd, gezoend. Ik duw hem van mij af. ‘Wat doe je nou!’, roep ik, half boos, half verbaasd. ‘Ik wil met je naar bed’, zoemt Hans donker in mijn oor. ‘Alles ligt al klaar boven.’ ‘Boven? Bedoel je dat je in jullie bed wilt vrijen met een ander?’ Hij reageert niet op de afkeer in mijn stem. ‘Ja hoor, dat is wel het lekkerste bed’, beaamt hij. ‘Luister, Hans, ik ga niet, nooit met de partner van een vriendin naar bed’. Terwijl ik dat zeg, duw ik hem in een stoel. Verbluft kijkt hij omhoog. ‘Wat is dat nou voor onzin? Dat hoeft zij toch niet te weten?’ Ik word bozer en bozer, maar probeer mij te beheersen. Ik wil mijn vriendin niet kwijt, denk ik in paniek. Geen echte ruzie maken! ‘Kom op, zeg’. Hans springt op en probeert mij weer te omarmen. ‘Ik heb al een hele tijd een oogje op je. En jij bent alleen, dus gun jezelf een lekkere vrijpartij, mens. Je houdt er wel van, weet ik, want ik hoor wel eens wat.’ Hij grijnst. Ik krijg medelijden met mijn vriendin. Zo gecharmeerd was ik al niet van deze man. ‘Ik ga naar huis! roep ik. Ik ren de deur uit. Thuis bel ik een goede vriendin op en stort mijn hart uit. ‘Wat moet ik nu doen?’ vraag ik vertwijfeld. ‘Ga ik dit vertellen aan haar of juist niet? Waarom wel of waarom niet? En raak ik haar kwijt als ik dat wel doe of misschien juist als ik het niet doe?’ We overwegen de voors en tegens. We komen er niet uit. Ik leg het voor aan een vriend. Kijkt een man er anders tegenaan? Hij vindt het ook een lastig dilemma. Ik besluit maar te zwijgen en Hans voortaan zoveel mogelijk te vermijden. Toch blijft het tussen mijn vriendin en mij in staan. Zij vertelt mij soms intieme details over hun relatie en die vind ik pijnlijk en moeilijk om aan te horen. Had ik het dan toch moeten opbiechten? Een paar maanden later belt Hans mij op. ‘Jij zit toch op die cursus?’ vraagt hij. ‘Daar heb ik mij nu ook voor opgegeven. Dan kunnen we elkaar vaker zien en er samen naartoe rijden’. Ik ontplof. Deze man heeft een levensgroot bord voor zijn kop. ‘Je vertelt dit weekend aan je vrouw wat er tussen ons is voorgevallen en anders doe ik het’, dreig ik. Een uurtje later belt mijn vriendin mij op. ‘Wat is er precies tussen jullie gebeurd?’ wil ze weten. Om haar te sparen en omdat ik het zelfs genant vind haar de waarheid te vertellen, geef ik haar een gekuiste versie. ‘Hans zegt dat jij hém wilde versieren’, zegt ze zacht en verdrietig. ‘En dat hij jóu van zich af moest duwen. Ik voel me door je verraden. Al die maanden…hoe kon je’. Natuurlijk. Dat had ik kunnen weten, naïef van me. Die omkering past bij zo’n man. En hij wil geen crisis in zijn huwelijk. Zal ik haar vertellen dat Marieke mijn ervaring meteen heeft aangehoord? En Peter? Ze weet van binnen dat ik eerlijk ben en dat zijn leugen niet bij mij past. Ze twijfelde al regelmatig aan de trouw van haar man. Het komt haar echter beter uit hem te geloven, begrijp ik, dan is hun relatie nog intact. Misschien passen ze beter bij elkaar dan ik aannam. Ik laat haar de illusie. Ik benijd haar niet. Mijn vriendin ben ik dus kwijt.

*namen zijn veranderd.

Recent Posts
Comments
  • erotik
    Beantwoorden

    It?s difficult to discover educated people on this topic, however you sound like you understand what you?re talking about! Thanks Fredericka Justin Armando

Leave a Comment